Bitki ve çiçek üretimlerinde kullanılan farklı yöntemler vardır. Çoğu zaman bitkinin türüne ve eldeki imkanlara göre bitki üretimi değişiklik gösterir. Bazı bitkilerin üretimi ve çoğaltılması için yaprak çeliği yöntemine başvurulur. En temel anlamı ile yaprak çeliği ile üretimde anaç bitkinin yapraklarından yeni bir bitki üretilmesi amaçlanır. Bu işlemin gerçekleşmesi için yaprak çeliği kullanılır. Yaprak çeliği ile bitki üretiminde yaprak ayası ya da yaprağın sapı ile birlikte ayasına ihtiyaç duyulur. Her iki yöntemde de yaprağın tabanından çıkan kökler ve sürgünden yeni bir bitkinin meydana gelmesi amaçlanır. İşlem başarıya ulaştığında yeni bir bitki ortaya çıkar ve ona destek veren yaprak ölmüş olur.
Genel olarak yaprak çeliği ile bitki üretiminde belli şartların sağlanması gerekir. Özellikle ortam sıcaklığı ve bitkinin türü gibi detaylar üretimde oldukça önemlidir. Yaprak çeliği ile bitki üretimi yapılırken başarılı köklenme için 18-25°C aralığına ihtiyaç duyulur. Özellikle bu sıcaklıktan aşağıda kalındığında yaprak çeliği işlemi amacına ulaşmayabilir.
Yaprak çeliği ile bitki üretiminde sıcaklık faktörü oldukça önemlidir. Buna ek olarak nemli hava ve bol ışık da iyi bir üretimin ilk adımıdır. Bitkinin bulunduğu alanın iyi havalanması elde edilen bitkinin kalitesini doğrudan etkiler. Nemli ve süzek toprak koşullarını sağlayan alanlar tercih ederek yaprak çeliği ile üretilen bitkilerin verimini artırabilirsiniz.
Çoğunlukla yaprak çeliği ile üretim için sera ortamlarına ihtiyaç duyulur. İdeal hava ve ortam koşullarını sunan seralarda yaprak çeliği ile üretim işlemi etkin bir şekilde tamamlanabilir. Sıcak yaz günlerinde açık havada ve gölge alanlarda da aynı yöntem ile bitkileri çoğaltabilirsiniz. Yaprak çeliği yöntemi belli bitki türleri için gereken desteği sağlar. Özellikle etli yapraklara sahip tropik süs bitkilerinin üretiminde yaprak çeliği yöntemi oldukça başarılıdır.
Yaprak Çeliği ile Üretilen Bitkiler
Genel olarak yaprak çeliği ile üretilen bitkiler birçok detaya göre değişiklik gösterir. Yaprak çeliği ile bitki üretiminde belli türler ön plana çıkar. Özellikle begonya, kayakoruğu ve paşa kılıcı yaprak çeliği ile üretime uygun türler arasında sayılabilir.
İdeal ortam koşulları başta olmak üzere gerekli detayları yerine getirerek yaprak çeliği ile bitki üretimi gerçekleştirebilirsiniz. Ürettiğiniz bu bitkileri ister iç mekan bitkisi ister dış mekan bitkisi olarak kullanabilirsiniz. Yaprak çeliği ile ürettiğiniz bu bitkileri diğer saksı çiçekleri ve taze çiçekler ile kullanarak dekorasyonunuza doğal ve şık bir görünüm kazandırabilirsiniz.